
Nie jest tajemnicą, że piękna i pełna blasku skóra to skóra odpowiednio nawilżona i nawodniona. Musicie jednak wiedzieć, że taka skóra nie bierze się sama z siebie. Niewłaściwie pielęgnowana szybko staje się przesuszona, a co za tym idzie, pozbawiona blasku, poszarzała i napięta.
Nasza skóra podobnie z resztą, jak my sami, potrzebuje od czasu do czasu ugaszenia pragnienia. Szybkim sposobem na dostarczenie skórze solidnej dawki nawilżenia są maseczki nawilżające. Powinny po nie sięgać nie tylko osoby z cerą suchą, ale również normalną, mieszaną i wrażliwą.
Zamiast jednak wydawać ostatni grosz i kupować maseczkę znanej marki, lepiej jest przygotować własną, z produktów, które znajdziemy we własnej kuchni. Ja takie domowe maseczki uwielbiam i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie bez nich właściwej pielęgnacji skóry. Dlatego też zawsze, gdy nadchodzi weekend, wyciągam wszystko, co akurat mam w lodówce lub spiżarni i przygotowuję „urodowe s.o.s”.

Domowe maseczki są nie tylko dużo tańsze od tych dostępnych w drogeriach, ale często też skuteczniejsze i bezpieczniejsze. W domowych papkach nawilżających (jak zwykłam o nich mawiać) nie znajdziemy ani grama konserwantów i sztucznych barwników, które mogą uczulić i wywołać nieprzyjemne podrażnienia.
Które maseczki lubię najbardziej? Oto one:
Maseczka z winogron
Kilkanaście sztuk dojrzałych winogron rozgniatamy widelcem. Owocową papkę nakładamy na twarz i pozostawiamy ją na około 15 minut. Po tym czasie maseczkę zbieramy ze skóry przy pomocy chusteczki higienicznej i gotowe
Maseczka truskawkowa
W sezonie letnim jest to moja ukochana maska! Świeże truskawki (około 6-7 sztuk) rozgniatamy w miseczce, a następnie mieszamy z 4 łyżkami twarożku i łyżeczką oliwy z oliwek. Nakładamy na twarz, a po 20 minutach zmywamy letnią wodą
Maseczka miodowa
Dwie łyżki płynnego miodu mieszamy z dwiema łyżeczkami mleka (ewentualnie słodkiej śmietanki). Papkę rozprowadzamy na twarzy i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie spłukujemy letnią wodą.
Maseczka miodowo-jabłkowa
Łyżkę miodu mieszamy z przetartym jabłkiem. Nakładamy na twarz oraz szyję na 15 minut, a następnie spłukujemy.
Maseczka miodowo-migdałowa
Kilka sztuk migdałów rozcieramy, a następnie mieszamy z jedną łyżką miodu. Słodką papkę rozprowadzamy na twarzy. Po około 20 minutach zmywamy przy użyciu letniej wody
Maseczka jabłkowo-marchwiowa
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy. Jeśli papka jest zbyt wodnista, możemy zagęścić ją mlekiem w proszku. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz i dokładnie przykrywamy gazą. Pozostawiamy na skórze na około 20 minut, a następnie ścieramy chusteczką. Na koniec dobrze jest przemyć skórę letnią wodą.