Zdrowe, lśniące i białe zęby to najpiękniejsza ozdoba każdej twarzy. Nie trzeba zatem nikogo przekonywać, że trzeba o nie dbać i wybierać kosmetyki dedykowane stricte do naszych zębów, szczególnie gdy są wrażliwe, szybko reagujące na zmiany pokarmów, np. podczas spożywania posiłków gorących i zimnych lub kwaśnych i słodkich. Poniżej kilka wskazówek pielęgnacyjnych dla osób o wrażliwym zębach.

Oto garść praktycznych porad, jak zapobiec nadwrażliwości dziąseł i zębów oraz zminimalizować ich skutki:
- Delikatne szczotkowanie zębów. Energiczne i perfekcyjne czyszczenie zębów może przynieść więcej złego niż dobrego, jeżeli będziemy używać nieprawidłowej szczoteczki. Warto zakupić szczoteczkę z miękkim włosiem przeznaczoną do pielęgnacji zębów wrażliwych. UWAGA! Szczotkowanie zębów w kierunku góra-dół jest niewłaściwe, bo sprzyja odsłanianiu szyjek zębowych i podrażnianiu dziąseł. Konieczne jest zatem czyszczenie ruchami wymiatającymi (od dziąseł do koron).
- Pasty do zębów o niskim poziomie ścieralności. Bogata gama produktów do pielęgnacji jamy ustnej sprawia, że możemy wybrać pasty przeznaczone do wrażliwych zębów. Jak je rozpoznać w drogerii? Wystarczy sprawdzić na opakowaniu wskaźnik ścieralności. Powinien wynosić około 30 RDA. Aby zapobiec powstawaniu stanów nadwrażliwości zębów, stosuj pasty Colgate. Producent oferuje zestawy dedykowane dla dzieci z mlecznymi zębami. Pasty do zębów Colgate dla dzieci zostały zaprojektowane dla osób już od 2 roku życia. Zawierają rekomendowaną dawkę fluoru i chronią wrażliwe zęby każdego dnia.
- Płyny do płukania i żele z fluorem. Warto zakupić płukanki do zębów wrażliwych (niektóre z nich dostępne są tylko na receptę). Chronią one szyjki zębowe oraz dziąsła przed podrażnieniem, zwłaszcza w wyniku spożywania pokarmów kwaśnych, gorących i zimnych. Zatem można je stosować zaraz po zjedzeniu posiłku. Płyny do płukania jamy ustnej chronią szkliwo przed działaniem kwasów oraz zapewniają świeży oddech.
- Dieta uboga w produkty kwaśne, bardzo gorące i zimne. W codziennym menu nie może być zbyt dużo artykułów spożywczych, które są przyczyną wzrostu kwasowości skóry i demiralizacji szkliwa, a więc owoce cytrusowe, słodycze i napoje gazowane. Warto ograniczyć także picie gorących napojów, a zimne soki można pić przez słomkę, zwłaszcza w okresie leczenia zębów z nadwrażliwości.
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!