...
medycyna naturalnaZdrowie

Czarne jagody – jakie mają właściwości lecznicze?

Sezon na borówkę uważam za otwarty. Czarne jagody nie tylko świetnie smakują, ale są również szalenie zdrowe. W medycynie naturalnej były wykorzystywane od wieków w leczeniu wielu chorób. Suszone czarne jagody zajmowały ważne miejsce w domowej apteczce, bo owoce te są źródłem witaminy A, C oraz garbników, antocyjanów, flawonoidów i błonnika. Ponadto zawierają takie składniki mineralne, jak cynk, żelazo, fosfor, potas, mangan.  Na jakie dolegliwości pomagają czarne jagody?

Na biegunkę

Już nasze prababcie napary z suszonych borówek podawały na biegunkę. Dzięki dużej zawartości garbników czarne jagody uszczelniają błony śluzowe żołądka i spowalniają ruchy robaczkowe. Sok z czarnych jagód od tysięcy lat jest uważany na najlepszy lek na zatrucia, ponieważ neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii i usuwa wszystkie toksyny obecne w organizmie.

Na problemy z widzeniem

Dzięki zawartości antocyjanów, będącymi naturalnymi przeciwutleniaczami niszczącymi wolne rodniki, borówki korzystnie wpływają na stan naczyń włosowatych  gałki ocznej oraz poprawiają jakość widzenia. Niegdyś nasze prababcie często chodziły na jagody, aby lepiej widzieć po zmroku i w ciemnościach, np. w przydomowych starych piwnicach.  Warto wiedzieć, że czarne jagody powinny jeść osoby, które mają postępującą krótkowzroczność.

Na raka

Naukowcy dowiedli, że owoce jagody zawierają tajemniczą substancję, nazywaną pterostilben, która jest naturalną bronią przed rakiem. Przenika ona do komórek nowotworowych i powoduje ich niszczenie. Czarne jagody to produkty szczególnie zalecane w diecie antynowotworowej.

Na cukrzycę

Wspomniany wcześniej pterostilben pomaga także regulować poziom tłuszczów w wątrobie, co ma niewątpliwie znaczenie w spadku masy ciała. Substancja ta wspomaga pracę trzustki, chroniąc ją przed uszkodzeniem, gdy organizm spożywa zbyt dużą ilość cukrów.

Czarne jagody są niskokaloryczne, są zalecane osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy. Są smacznym dodatkiem do ciast, deserów i koktajli. Jedzmy ich latem jak najwięcej, mroźmy na zimę i róbmy konfitury, po które sięgniemy zimą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Editor's choice