Imbir w leczeniu przeziębienia

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Imbir to aromatyczna przyprawa korzenna używana najczęściej w polskiej kuchni do ciast, deserów, mięs i napojów alkoholowych. Właściwości lecznicze imbiru są wciąż niedocenione w naszym kraju. Tymczasem w Azji roślina jest stosowana jako skuteczne panaceum na przeziębienie i grypę. Podobno napar imbirowy działa  napotnie w czasie trwania gorączki i dreszczy, a sok ze świeżego korzenia to najlepsza płukanka odkażająca na gardło.  Czas poznać lecznicze możliwości imbiru.

Cudowne kłącza imbiru

Imbir rośnie w stanie dzikim w Azji. Wszechstronne właściwości imbiru docenili już starożytni Chińczycy. Pierwsze zapiski o stosowaniu imbiru w ziołolecznictwie pochodzą z 2800 roku p.n.e. Obecnie roślinę uprawia się w Indiach, Australii oraz w Chinach. Jest używana w medycynie naturalnej ze względu na dużą ilość olejków eterycznych. Największe właściwości lecznicze mają kłącze imbiru.

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Najnowsze badania dowodzą skuteczność rośliny w leczeniu zakażenia dróg oddechowych przez bakterie. Zauważono także, że osoby chore na astmę i spożywające regularnie imbir miały niewielkie problemy z oddychaniem. Świeże kłącza imbiru zwalczają baterie chorobotwórcze, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, odtruwają wątrobę, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowe. Ostatnio, coraz więcej mówi się o działaniu imbiru w walce z bateriami i wirusami podczas zachorowalności na przeziębienie i grypę.

Imbir na przeziębienie

źródło: www.apteka-melissa.pl

źródło: www.apteka-melissa.pl

Ze względu na przeciwzapalne działanie korzenia imbiru, możemy stosować go w leczeniu przeziębienia. Kłącze rośliny powinniśmy dokładnie obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie przekładamy imbir do stoliczka i zalewamy sokiem z cytryny. W takiej postaci eliksir możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i dodawać do czarnej herbaty. Napar z imbiru działa rozgrzewająco w przypadku przeziębienia i dreszczy.

Co więcej, możemy gotowy wywar z imbiru wetrzeć w ciało, po czym powinniśmy udać się do łóżka, aby się wypocić. Świeży imbir w postaci gotowanej z cukrem to lekarstwo w przypadku awersji na zimno. Roślina działa także odkażająco i odświeżająco. Płukanka z imbiru leczy infekcje gardła i pobudza wydzielanie śluzu. Wystarczy dwie łyżki imbiru w proszku zalać roztworem soli fizjologicznej i ostawić do ostygnięcia. Gotowa płukanka ukoi ból gardła oraz nieżyt nosa. Imbir powoli staje się składnikiem niektórych leków na gardło, m.in. pastylek do ssania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.