
Imbir to aromatyczna przyprawa korzenna używana najczęściej w polskiej kuchni do ciast, deserów, mięs i napojów alkoholowych. Właściwości lecznicze imbiru są wciąż niedocenione w naszym kraju. Tymczasem w Azji roślina jest stosowana jako skuteczne panaceum na przeziębienie i grypę. Podobno napar imbirowy działa napotnie w czasie trwania gorączki i dreszczy, a sok ze świeżego korzenia to najlepsza płukanka odkażająca na gardło. Czas poznać lecznicze możliwości imbiru.
Cudowne kłącza imbiru
Imbir rośnie w stanie dzikim w Azji. Wszechstronne właściwości imbiru docenili już starożytni Chińczycy. Pierwsze zapiski o stosowaniu imbiru w ziołolecznictwie pochodzą z 2800 roku p.n.e. Obecnie roślinę uprawia się w Indiach, Australii oraz w Chinach. Jest używana w medycynie naturalnej ze względu na dużą ilość olejków eterycznych. Największe właściwości lecznicze mają kłącze imbiru.

Najnowsze badania dowodzą skuteczność rośliny w leczeniu zakażenia dróg oddechowych przez bakterie. Zauważono także, że osoby chore na astmę i spożywające regularnie imbir miały niewielkie problemy z oddychaniem. Świeże kłącza imbiru zwalczają baterie chorobotwórcze, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, odtruwają wątrobę, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowe. Ostatnio, coraz więcej mówi się o działaniu imbiru w walce z bateriami i wirusami podczas zachorowalności na przeziębienie i grypę.
Imbir na przeziębienie

Ze względu na przeciwzapalne działanie korzenia imbiru, możemy stosować go w leczeniu przeziębienia. Kłącze rośliny powinniśmy dokładnie obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie przekładamy imbir do stoliczka i zalewamy sokiem z cytryny. W takiej postaci eliksir możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i dodawać do czarnej herbaty. Napar z imbiru działa rozgrzewająco w przypadku przeziębienia i dreszczy.
Co więcej, możemy gotowy wywar z imbiru wetrzeć w ciało, po czym powinniśmy udać się do łóżka, aby się wypocić. Świeży imbir w postaci gotowanej z cukrem to lekarstwo w przypadku awersji na zimno. Roślina działa także odkażająco i odświeżająco. Płukanka z imbiru leczy infekcje gardła i pobudza wydzielanie śluzu. Wystarczy dwie łyżki imbiru w proszku zalać roztworem soli fizjologicznej i ostawić do ostygnięcia. Gotowa płukanka ukoi ból gardła oraz nieżyt nosa. Imbir powoli staje się składnikiem niektórych leków na gardło, m.in. pastylek do ssania.
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!