Nadwrażliwość zębów pojawia się najczęściej w wyniku zjedzenia zbyt gorących lub zimnych pokarmów, spożywania kwaśnych płynów oraz kontaktu zębiny ze szczoteczką do zębów. Na skutek odsłonięcia zębiny dochodzi do cofnięcia się dziąseł – co może być przyczyną bólu oraz poważnych chorób. Jak poradzić sobie z nadwrażliwością zębów?

Dobra pasta do zębów
Odpowiednia higiena jamy ustnej ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nadwrażliwości zębów. Używaj codziennie dobrej pasty z fluorem (np. Colgate) przeznaczonej do wrażliwych zębów. Produkty przeznaczone do wrażliwych zębów zabezpieczają odsłoniętą zębinę i łagodzą objawy. Wszystkim polecam pastę do wrażliwych zębów Colgate Total, która natychmiastowo przynosi ulgę. Regularne stosowanie pasty Colgate sprawia, że zredukujemy objawy nadwrażliwości i wzmocnimy szkliwo. Więcej na temat produktu do higieny jamy ustnej przeczytaj na stronie Colgate.

Miękka szczoteczka do zębów
Delikatne czyszczenie zębów jest bardzo ważne, aby zapobiec ewentualnemu powstaniu nadwrażliwości. Dlatego wybieraj zawsze szczoteczki z miękkim włosiem, przeznaczone do czyszczenia zębów wrażliwych. Istotna jest również odpowiednia technika, zbyt mocne szczotkowanie prowadzi do ścierania się szkliwa. Zęby myj zatem okrągłymi ruchami (góra-dół) i zawsze pod kątem 45 stopni. Po umyciu zębów polecam stosowanie nici dentystycznych, aby dokładnie oczyścić przestrzenie międzyzębowe. Na koniec warto zastosować płyn do płukania jamy ustnej – przeznaczony do wrażliwych zębów.
Dieta „mocne zęby”
Poza właściwą higieną jamy ustnej, musisz także pamiętać o odpowiedniej diecie, która wzmocni szkliwo. Pamiętaj o ograniczeniu potraw i napojów o kwaśnym odczynie, który powoduje osłabienie zębów. Zimne napoje staraj się pić przez słomkę. Unikaj spożywania gorących potraw. Postaraj się także wykreślić ze swojego jadłospisu produkty takie jak: słodycze, napoje gazowane oraz cytrusy, które mogą być przyczyną demineralizacji szkliwa. Codzienna dieta powinna być bogata w wapń – elementarny budulec zębów. Warto jeść jogurty, sery oraz pić mleko. Nie zapomnij także o warzywach i rybach – najlepiej gotowane na parze. Na nadwrażliwe zęby pomogą także domowe płukanki ziołowe, np. z suszonej szałwi.
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!