Święta oprócz rodzinnej atmosfery i spotkania z rodziną wiążą się również z nadmiernym objadaniem się, które może sprawić, że stracimy lekkość żartu i poczujemy kulinarny przesyt świąt. Zamiast bolącego brzuch znacznie lepiej stosować się do kilku prostych wskazówek chroniących naszą wątrobę i dobry nastrój.
Jedzmy małe porcje
Pierwszą zasadą rozsądnego obżartucha jest nakładanie małych porcji. Znacznie lepiej próbować obfitości świątecznych na mniejszych talerzach, dzięki temu będziemy mogli skosztować każdego specjału ze stołu gospodarza nie narażając się na przejedzenie. Pamiętajmy, że uczucie sytości dociera do mózgu z pewnym opóźnieniem, dlatego poczekajmy trochę zamiast pośpiesznie „ładować w siebie” wszystko co znajdzie się w zasięgu widelca.
Róbmy przerwy między posiłkami
Jedzenie to nie zawody w szybkości, a nasz żołądek znacznie lepiej przetrawi posiłki, które pojawiają się z przerwami. Warto po zjedzeniu jednego dania przewietrzyć się, odejść od stołu i dać żołądkowi możliwość na rozpoczęcie trawienia. Powinniśmy również często się uśmiechać, bo napinanie mięśni twarzy i brzucha ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Zatem recepta jest prosta: jemy, a potem idziemy pożartować.
Na talerzu warzywa przodem
Surówki i sałatki to jest to co twoje trawienie „lubi” najbardziej. Warzywa nie tylko ułatwiają trawienie, ale ochraniają również przewód pokarmowy przed podrażnieniem. Łagodzą także rozmaite dolegliwości i regulują wypróżnianie.
Czarny chleb
Do ciężkostrawnych dań takich jak bigos czy smażony kotlet najlepiej jeść czarne pieczywo. Zawiera ono błonnik, który oczyszcza jelita, usuwając z nich niestrawione resztki pokarmu, toksyny, a także przyśpiesza trawienie.
Source: friedalovesbread.com via Sally on Pinterest
Przeżuwajmy dokładnie
W naszej ślinie znajdują się enzymy wspierające trawienie węglowodanów. Enzym znacznie lepiej sprawdza się w przypadku rozdrobnionego i nawilżonego pokarmu. Małe kawałki łatwiej ulegają trawieniu i nie obciążają żołądka. Ślina zawiera także substancje, które niszczą szkodliwe bakterie i neutralizują kwasy zawarte w pokarmach. Dlatego dokładne przeżuwanie pomaga nam uniknąć uczucia ociężałości i bólu żołądka.
Przyprawy do smaku i dla zdrowia
Stosowanie przypraw (np. majeranek tymianek, pieprz) nadaje potrawom właściwy smak i pomaga nam w trawieniu. Stosowanie przypraw do niektórych potraw jak np. kapusta, sprawia również, że są one łatwiej przyswajalne dla organizmu.
Source: browndresswithwhitedots.tumblr.com via Mona on Pinterest
Właściwe popijanie
Podczas posiłku nie powinniśmy pić wody gazowanej, ponieważ zaostrza ona apetyt. Picie wody niegazowanej pomiędzy posiłkami nie tylko ugasi pragnienie ale sprawi, że lepiej poradzimy sobie z ciężkostrawnymi posiłkami i zjemy mniej. Doskonały do obiadu jest kompot z suszonych śliwek, dzięki niemu poczujemy wyraźną ulgę w żołądku i jelitach. Oczywiście dobrym rozwiązaniem jest picie zielonej herbaty, która złagodzi podrażnienia błony śluzowej żołądka, wspomoże trawienie i pomoże w przypadku pojawienia się zaparć.
Zioła na ratunek wątrobie
W złym samopoczuciu poratować nas może herbatka ziołowa. Mięta, rumianek i koper włoski to dobre duchy przewodu pokarmowego. Jeśli ból brzucha jest dotkliwy to powinniśmy wesprzeć się kroplami żołądkowymi lub tabletkami ziołowymi łagodzącymi podrażnienia wątroby.
Anula
Na problemy z trawieniem idealnie działają babcine sposoby – siemię lniane lub imbir 🙂 co do warzyw to nie wszystkie pomagają w trawieniu. Niektóre warzywa, jak kapusta, groch, brukselka, czy kalafior mogą obciążać układ pokarmowy i powodować wzdęcia…