...
choroby i problemy zdrowotneZdrowie

Makroelementy na poprawę odporności

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, zatem sezon zachorowań na grypę i przeziębienie uważam za rozpoczęty. Nie jest tajemnicą, że lepiej zapobiegać niż leczyć, więc natychmiastowo należy rozpocząć wzmocnienie odporności m.in. przez wzbogacenie diety w witaminy, mikro- i makroelementy (sprawdź).

miska w biało czarne poziome past wypełniona warzywami zawierającymi makroelementy
źródło: https://pixabay.com

Witaminy

Gdy dni są coraz krótsze i brakuje słońca, stajemy się zmęczeni, rozdrażnieni i apatyczni. Rzadziej wychodzimy z domu, by spędzić czas na świeżym powietrzu. W naszej diecie nie ma już produktów świeżych – darów lata, które zawierały cały arsenał witamin i minerałów, dlatego warto posiłkować się suplementami diety, jak np. VIGOR UP.  Nie możemy jednak zapomnieć o tych składnikach, które wzmacniają układ odpornościowy. Po pierwsze, powinny to być produkty zawierające witaminę C, bo chroni ona organizm przez działaniem wolnych rodników i toksyn.  Znajdziemy ją w czarnej porzeczce, papryce, pomidorach, cytrusach, natce pietruszki i kiszonej kapuście. Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy witaminą E – silny przeciwutleniacz, chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami, m.in. toksyny. Witamina E znajduje się w orzechach, szpinaku, nasionach słonecznika i pieczywie pełnoziarnistym. Aby poprawić odporność, warto jeść także produkty bogate w witaminę A, która zapobiega infekcjom i  zachorowaniu na choroby dróg oddechowych. Cenne źródła witaminy A to masło, wątróbka, tran, żółty ser, marchewka i dynia.

Mikro- i makroelementy

Składniki mineralne przyjmowane są wyłącznie z pożywieniem, ponieważ organizm nie może ich sam wytworzyć. W codziennym menu Polaków brakuje elementarnych makroelementów, takich jak: magnez, wapń, fosfor, potas i siarka oraz mikroelementów, jak np.: cynk, mangan, selen, jod i chrom. Jednym z ważniejszych makroelementów, które warunkują prawidłową odporność jest żelazo znajdujące się w burakach czerwonych, szpinaku, wątróbce wieprzowej, czerwonym mięsie, fasoli i jajkach. Żelazo zapobiega zmęczeniu i warunkuje zdrowy wygląd skóry. Drugim po żelazie makroelementem, który wpływa na poprawę odporności, jest magnez. Największe jego działanie to antystresowe, które jest szczególnie istotne w okresie zachorowania na przeziębienie, bo jak wiadomo – wyczerpany psychicznie organizm jest bardziej narażony na wirusy i bakterie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Editor's choice