...
choroby i problemy zdrowotneZdrowie

Stomia – jak z tym funkcjonować na co dzień?

Życie z przetoką jelitową nie jest proste. Można jednak nauczyć się kilku rutynowych czynności pielęgnacyjnych, by zminimalizować ryzyko wystąpienia podrażnienia skóry. Posiadanie stomii nie musi ograniczać aktywności zawodowej i towarzyskiej. Ze stomią można żyć.

http://www.convatec.pl/
źródło:http://www.convatec.pl/

Prawidłowa higiena ciała

Podczas wypróżniania niezwykle ważna jest higiena. Jeżeli niedokładnie osuszymy skórę, szybko stanie się podrażniona i pojawią się nieprzyjemne dolegliwości, takie jak pieczenie oraz swędzenie. Do mycia i oczyszczania najlepiej wybrać produkty przeznaczone dla osób ze stomią, np. płytka plastyczna marki ConvaTec (kliknij) minimalizuje ryzyko kontaktu treści jelitowych oraz moczu ze skórą. To skuteczna linia obrony przed podrażnieniem naskórka wokół przetoki jelitowej. Pacjenci mogą ją stosować szybko i wygodnie, ponieważ płytka stomijna jest idealnie dopasowana do worka.

Zmienianie sprzętu stomijnej

Torba stomijna jest napełniona gazami i odchodami. Zaleca się, by worek opróżniać w ok. 2/3 jego objętości. W sytuacji otwierania worka ważne jest, by dokładnie wytrzeć jego ujście i ponownie je zablokować – jeżeli tylko chory posiada worki z możliwością opróżnia. W przypadku worków jednorazowych również należy pamiętać, by skóra chorego była sucha i czysta. Warto również często doglądać stan i stopień wypełnienia worków.

Na początku obsługa sprzętu stomijnego może być trudnym zadaniem. Zaleca się konsultacje z pielęgniarką stomijną, która pomoże wybrać worki i płytki oraz doradzi, jaki sprzęt pasuje do przetoki jelitowej.

Dieta lekkostrawna

Istotnym elementem profilaktyki stomijnej jest dieta eliminująca produkty wzdymające, takie jak fasola, groch i cebula oraz alkohol, czekolada i ostre przyprawy. Po operacji pacjent jest na diecie płynnej, potem przechodzi na lekkostrawną. Przyjmuje głównie pokarmy zawierające błonnik: pełnoziarniste makarony i kasze oraz warzywa i owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Editor's choice