Sezon zachorowania na grypę i przeziębienie w pełni. A to oznacza m.in. infekcje gardła, które są bardzo nieprzyjemne – chory narząd boli, piecz, drapie; pojawiają się problemy z mówieniem i przełykaniem pokarmu. Ból gardła występuje podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych. Jak sobie pomóc? Na początku warto wypróbować domowe ziołowe płukanki na gardło, które złagodzą pieczenie i drapanie oraz nawilżą błonę śluzową.
Płukanka z szałwii i tymianku
Szałwia zawiera wiele cennych substancji zdrowotnych, m.in. olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy i witaminy (PP, A i C), które mają właściwości przeciwzapalne oraz mogą odkażać błonę śluzową gardła. Tymianek zaś kryje w swoim składzie olejek tymolowy i witaminę C – obie te substancje przeciwdziałają rozwojowi baterii i zatrzymują procesy zapalne w jamie ustnej. Ogromną zaletą tymianku jest to, że rozrzedza wydzielinę, która gromadzi się w gardle podczas infekcji, dzięki temu ułatwia odkrztuszanie.

Płukankę z szałwii i tymianku można wykonać na kilka sposób. Zioła te warto zaparzyć oddzielnie, a następnie odcedzić i wymieszać z łyżeczką oliwy z oliwek. Taka płukanka łagodzi ból gardła, który powstaje wskutek wysuszenia śluzówki jamy ustnej. Gardło należy płukać nawet co godzinę, aż do ustąpienia objawów. Napar z szałwii i tymianku ma działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne.
Płukanka z miodu naturalnego
Miód ma właściwości antyseptyczne, działa jak antybiotyk. Badania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego wykazały, że miód zabija skuteczniej bakterie niż niektóre leki. Najlepszy jest oczywiście miód manuka, ale jego cena przeraża niejedną osobę. Warto wiedzieć, że oryginalne miody manuka powinny mieć etykietę MGO. Ważne jest to, aby miód pochodził z lokalnej pasieki, był w 100% naturalny. Na ból gardła najlepsze miody są ze spadzi z drzew iglastych oraz z lipy.

Wysuszona śluzówka gardła piecze i utrudnia przełykanie. Warto ją nawilżyć za pomocą roztworu przygotowanej wody z kilkoma łyżkami miodu naturalnego. Wystarczy 4 łyżki miodu rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej. Następnie należy przepłukać tym roztworem gardła – najlepiej co kilka godzin.
Płukanka z mięty
W medycynie ludowej liście mięty były wykorzystywane do przygotowania naparu na wiele codziennych bolączek, m.in. w leczeniu wzdęć, zaparć i innych zaburzeń trawiennych. Mięta zawiera także olejki eteryczne, który może być stosowany w terapii chorób układu oddechowego. Olejek miętowy jest składnikiem wielu syropów i tabletek na gardło. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Codzienne płukanki gardła z dodatkiem olejku miętowego odkażają błonę śluzową i zapobiegają mnożeniu się chorobotwórczych bakterii.

Wystarczy kilka kropel olejku dolać do ugotowanej wody o temperaturze pokojowej. Roztwór ten trzeba koniecznie wymieszać, a następnie płukać nim gardło kilka razy dziennie. Warto wykorzystać liście mięty do przygotowania naparu, którym także można płukać chore gardło.
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!