Z cyklu medycyny naturalnej: zioła obroną przed rakiem

Nowotwory to prawdziwe zmory XXI wieku. Mogą pojawić się w każdym momencie życia – niezależnie od wieku i płci. Wiele badań wskazuje, że przyczyną coraz większej zachorowalności na raka jest przede wszystkim niezdrowy ryb życia, wynikający m.in. z palenia papierosów, życia w stresie i z nieodpowiednich składników odżywczych w codziennej diecie. Naukowcy zgodnie twierdzą, że właśnie zdrowa dieta ma ogromne znaczenie nie tylko w profilaktyce antynowotworowej, ale także w leczeniu raka. Szczególnie pomocne w walce z nowotworem okazują się być zioła, które nie tylko świetnie pachną, ale także działają przeciwzapalnie.

zioła w kuchni (źródło:pinterest)

zioła w kuchni (źródło:pinterest)

Podobno 70% leków onkologicznych powstało na bazie składników znajdujących się w roślinach. Coraz częściej fitoterapia, czyli leczenie roślinami, przestaje być kojarzone tylko z medycyną naturalną, którą niegdyś praktykowały nasze prababcie na różne bolączki. W niektórych krajach europejskich ziołolecznictwo staje się częścią medycyny akademickiej i coraz więcej nadziei pokłada się zdrowej diecie o działaniu antynowotworowym, która od nas wymaga przede wszystkim świadomego doboru produktów żywnościowych. Kluczowe znaczenie odgrywają w w niej produkty naturalne, m.in. zioła. Sprawdź jakie zioła powinny znaleźć honorowe miejsce w twoimi codziennym jadłospisie.

Kurkuma
Ta musztardowo-żółta przyprawa idealnie nadaje się jako dodatek do mięsa drobiowego i niektórych sałatek. Warto zaprzyjaźnić się z nią na stałe, bo ma właściwości przeciwzapalne. Podobno zmusza komórki nowotworowe do umierania, wspomaga leczenie raka jelit oraz odbytnicy.

Imbir
Korzeń tej rośliny powinien na stałe zagościć w zimowym menu każdego. Imbir bowiem ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne, zatem skutecznie zwalcza komórki rakowe. Imbir warto dodawać do napojów, zup, sosów i warzyw. Unikać go jednak powinny osoby cierpiące na wrzody i refluks żołądka.

Rozmaryn
Ekstrakt z rozmarynu jest skutecznym lekiem wspomagającym terapię raka piersi. Podobne właściwości ma także tymianek, bazylia oraz oregano. Zioła prowansalskie powinny być zawsze pod ręką w każdej kuchni. Nie żałujmy ich do smaku każdego dnia.

O tym, że czosnek jest świetnym sposobem na wolne rodniki mówi się coraz więcej. Obfituje on w związki siarki, które mają wpływ na obniżenie cukru we krwi, co zdecydowanie jest znaczące dla opóźnienia rozwoju komórek rakowych. Tego typu substancje znajdują się także w cebuli i szczypiorku. Nie bójmy się ich zapachu i efektu nieświeżego oddechu po ich spożyciu. Jedzmy te warzywa jako dodatek do sałatek, surówek i jako przyprawy do mięs i sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.