...
pielęgnacja twarzyPoradnikitwarz

Maseczki nawilżające z domowej spiżarni

Domowe maseczki nawilżające (pinterest)
Domowe maseczki nawilżające (pinterest)

Nie jest tajemnicą, że piękna i pełna blasku skóra to skóra odpowiednio nawilżona i nawodniona. Musicie jednak wiedzieć, że taka skóra nie bierze się sama z siebie. Niewłaściwie pielęgnowana szybko staje się przesuszona, a co za tym idzie, pozbawiona blasku, poszarzała i napięta.

Nasza skóra podobnie z resztą, jak my sami, potrzebuje od czasu do czasu ugaszenia pragnienia. Szybkim sposobem na dostarczenie skórze solidnej dawki nawilżenia są maseczki nawilżające. Powinny po nie sięgać nie tylko osoby z cerą suchą, ale również normalną, mieszaną i wrażliwą.

Zamiast jednak wydawać ostatni grosz i kupować maseczkę znanej marki, lepiej jest przygotować własną, z produktów, które znajdziemy we własnej kuchni. Ja takie domowe maseczki uwielbiam i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie bez nich właściwej pielęgnacji skóry. Dlatego też zawsze, gdy nadchodzi weekend, wyciągam wszystko, co akurat mam w lodówce lub spiżarni i przygotowuję „urodowe s.o.s”.

pinterest
pinterest

Domowe maseczki są nie tylko dużo tańsze od tych dostępnych w drogeriach, ale często też skuteczniejsze i bezpieczniejsze. W domowych papkach nawilżających (jak zwykłam o nich mawiać) nie znajdziemy ani grama konserwantów i sztucznych barwników, które mogą uczulić i wywołać nieprzyjemne podrażnienia.

Które maseczki lubię najbardziej? Oto one:

Maseczka z winogron

Kilkanaście sztuk dojrzałych winogron rozgniatamy widelcem. Owocową papkę nakładamy na twarz i pozostawiamy ją na około 15 minut. Po tym czasie maseczkę zbieramy ze skóry przy pomocy chusteczki higienicznej i gotowe

Maseczka truskawkowa

W sezonie letnim jest to moja ukochana maska! Świeże truskawki (około 6-7 sztuk) rozgniatamy w miseczce, a następnie mieszamy z 4 łyżkami twarożku i łyżeczką oliwy z oliwek. Nakładamy na twarz, a po 20 minutach zmywamy letnią wodą

Maseczka miodowa

Dwie łyżki płynnego miodu mieszamy z dwiema łyżeczkami mleka (ewentualnie słodkiej śmietanki). Papkę rozprowadzamy na twarzy i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie spłukujemy letnią wodą.

Maseczka miodowo-jabłkowa

Łyżkę miodu mieszamy z przetartym jabłkiem. Nakładamy na twarz oraz szyję na 15 minut, a następnie spłukujemy.

Maseczka miodowo-migdałowa

Kilka sztuk migdałów rozcieramy, a następnie mieszamy z jedną łyżką miodu. Słodką papkę rozprowadzamy na twarzy. Po około 20 minutach zmywamy przy użyciu letniej wody

Maseczka jabłkowo-marchwiowa

Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy. Jeśli papka jest zbyt wodnista, możemy zagęścić ją mlekiem w proszku. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz i dokładnie przykrywamy gazą. Pozostawiamy na skórze na około 20 minut, a następnie ścieramy chusteczką. Na koniec dobrze jest przemyć skórę letnią wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Editor's choice