...
medycyna naturalnaPoradnikiZdrowie

Co jeść, aby chronić organizm przed nowotworem?

Z roku na rok coraz więcej osób choruje na raka. Z pewnością znaczącym czynnikiem wpływającym na wzrost zachorowania na nowotwór jest nieprawidłowo skomponowana dieta bogata w produkty przetworzone, sól oraz rakotwórcze substancje azotowe. Przed atakiem komórek nowotworowych możemy chronić się spożywając zdrowe posiłki, na które składają się przede wszystkim warzywa, zioła, owoce oraz ryby.

źródło:pinterest
źródło:pinterest


Pomidory i marchewka
Korzystne działanie na układ odpornościowy mają zdecydowanie czerwone i pomarańczowe warzywa. Np. marchewka zawiera karoten o właściwościach antyutleniających. Natomiast pomidor jest źródłem likopenu, który neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za postawienie wielu chorób.

Zielone warzywa
Wszystkie warzywa z grupy kapustnych, tj. brokuły, kalafior, brukselka to skuteczna broń w walce przeciwko rakowi. Zawierają substancje, które działają przeciwzapalnie, więc chronią przed nowotworem. Podobne właściwości ma cebula, czosnek i por. Te warzywa są wręcz niezbędne w diecie antyrakowej.

Zielona herbata
Codziennie o poranku wypij filiżankę zielonej herbaty, która zawiera polifenole – związki, które są silnymi przeciwutleniaczami. Napar należy wypić w ciągu dwóch godzin od zaparzenia. Zielona herbata usuwa toksyny z organizmu i przyspiesza śmierć komórek nowotworowych.

Zamiast czerwonego mięsa ryby
Kwasy omega-3 ograniczają zapobiegają rozprzestrzenianiu się w organizmie komórek rakowych. Dobre tłuszcze zawarte w rybach takich jak: makrele, sardynki i łososie, warto spożywać dwa razy w tygodniu. Antyrakowe działanie kwasów omega-3 zawartych w siemieniu lnianym potwierdzili ostatnio naukowcy z USA. Polecam dodawać je do jogurtów, owsianek i ciasteczek zbożowych.

Tylko gorzka czekolada
Ciastkom, cukierkom, lizakom i innym słodyczom mówimy STOP. Jeżeli mamy już ochotę na coś słodkiego, to polecam gorzką czekoladę, które przypisywane są również właściwości antynowotworowe. Ważne! Wybieraj tylko tę, która zawiera ponad 70% kakao. Tylko taka czekolada jest bogata w przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na organizm (bo zawiera magnez).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Editor's choice