Kiedy dowiesz się, że jesteś w ciąży, od razu musisz wziąć swoją dotychczasową dietę pod lupę. Być może zdarzały Ci się wcześniej małe „grzeszki” w postaci słodkich ciasteczek, czekolady i batoników. Lubisz kawę i wino? Teraz nie możesz już tego pić! A jeżeli masz ochotę na fast foody – lepiej zjedz te zrobione w domu! Co zatem możesz jeść, a czego musisz unikać w pierwszych miesiącach ciąży?
Dieta w pierwszym trymestrze ciąży powinna być zrównoważona i zróżnicowana. Nie ma potrzeby zwiększać kaloryczności posiłków. O wiele ważniejsze od tego, ile jesz, jest to, co jesz. Niezmiernie ważne jest suplementowanie kwasu foliowego oraz jedzenie produktów bogatych w tę cenną substancję.
Produkty zawierające kwas foliowy
Niestety w pożywieniu nie ma tyle kwasu foliowego, który wystarczyłby na pokrycie dziennego zapotrzebowania. Zatem zaleca się przyszłym mamę suplementację tej substancji (0,4 mg w tabletkach), która wpływa na prawidłowy rozwój dziecka oraz bierze udział w regulowaniu i przekazywaniu cech dziedzicznych komórek. Naturalne źródła kwasu foliowego to szpinak, sałata, brokuły, ryby, mięso i produkty zbożowe. Warto wiedzieć, że najwięcej kwasu foliowego zawierają: wątróbka wołowa, otręby pszenne, droższe, fasola biała, szpinak, brukselka i pomarańcze. Dodatkowo foliany występuje także w brokułach, kalafiorach, kiwi, jabłkach, pomidorach i morelach.
Produkty zawierające wapń
W pierwszym trymestrze ciąży zwiększa się zapotrzebowane na wapń, który odgrywa istotną rolę w rozwoju kośćca, ale także chroni matkę przed odwapnieniem. Dzienne kobieta spodziewająca się dziecka powinna dostarczyć w pożywieniu 1200 mg wapnia, co równa się zawartości aż 4 szklanek mleka. Jeżeli nie przepadamy za smakiem mleka, możemy wapń wprowadzić do codziennego menu w postaci jogurtów naturalnych, kefirów, twarogu i żółtego sera. Należy zrezygnować z serów pleśniowych, w których mogą zawierać zarazki listeriozy.
Produkty zawierające białko
Aby płód rozwijał się prawidłowo, potrzebne jest białko zawarte w takich produktach, jak chude mięso, jajka, rośliny strączkowe, ryby. Mięso należy jeść codziennie, jednak powinno być chude i w umiarkowanej ilości. Ważne jest to, aby w menu nie zabrakło ryb, bo są cennym źródłem kwasów tłuszczowych, które wspierają rozwój mózgu i biorą udział w sterowaniu ważnych funkcji.
W diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć takich płynów, jak woda, soki i ewentualnie herbatki owocowe lub ziołowe. Ważne jest to, aby pić codziennie 2 litry niskozmineralizowanej wody.
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!