O włosy i skórę dbamy niemal codziennie, bo są naszą wizytówką. Są jednak narządy, o których istnieniu często zapominamy, bo ich nie widać, nie bolą i rzadko dają jakieś objawy. Mowa tutaj oczywiście o wątrobie, która mimo tego że nie boli, to jest jednym z najważniejszych organów znajdującym się w organizmie, bo oczyszcza krew z toksyn i innych szkodliwych substancji, jakie dostarczamy każdego dnia z pożywieniem i wdychanym powietrzem. Gdy nie szanujemy wątroby, ona powoli zaczyna szwankować. Wtedy nierzadko jest już zbyt późno i konieczne staje się leczenie farmakologiczne. Warto więc działać profilaktycznie każdego dnia. Jak zatem zadbać o zdrowie tego organu?

Mniej tłuszczów
Najbardziej szkodzą wątrobie tłuszcze zwierzęce przygotowane w postaci grillowanej i smażonej. Oczywiste jest więc to, że należy je ograniczyć i wybierać tylko mięsa chude, tj. drób i ryby. Czerwone mięso warto więc zastąpić białym, a tłuszcze zwierzęce – roślinnymi i rybnymi. W codziennym menu powinny zagościć potrawy duszone i gotowane.
Więcej białek, warzyw i owoców
Należy jeść na co dzień artykuły spożywcze, które zawierają białko (ryby, drób, fasola, soczewica i groszek), ponieważ jest cennym składnikiem w regeneracji wątroby. Warto również pić chude mleko i napoje mleczne. Nie zapomnij o warzywach, które zawierają antyoksydanty, warunkujące prawidłową pracę tego narządu. Najbardziej wskazane są warzywa, które zawierają witaminę C i z grupy B. Owoce i warzywa warto gotować na parze, aby nie straciły wartości odżywczych podczas przyrządzania.
Unikaj alkoholu
Wątroba oczyszcza organizm z alkoholu etylowego. Jeśli lubimy różnego rodzaju trunki, należy pamiętać o tym, żeby pić z umiarem. Przede wszystkim nie powinno się pić alkoholu codziennie, bo substancje zawarte w tym napoju powodują uszkodzenia narządu, poczynając od zapalenia i kończąc na marskości. Wątroba nie przepada również za mocną kawą i napojami gazowanymi.
Ogranicz produkty przetworzone
Jemy coraz więcej półproduktów i artykułów przetworzonych. Jednak takie jedzenie bardzo obciąża wątrobę, ponieważ zawiera sporo soli i cukrów prostych. Zamiast gotowych produktów, wybieraj te świeże i przygotowane w domu.
Używaj przypraw
Wszystkie dania staraj się przyprawiać ziołami. Nie tylko nadadzą lepszego smaku, ale również ułatwią trawienie wątrobie. Warto szczególnie sięgać po takie przyprawy, jak: oregano, imbir, tymianek oraz majeranek.
Stosuj suplementy diety
W trosce o zdrowie wątroby warto zaufać suplementom, które regulują pracę tego narządu. Na rynku znajdziemy wiele produktów hamujących gromadzenie tłuszczów w wątrobie. Jednym z nich jest Hepatil, który ułatwia pracę wątrobie, chroni jej komórki przed uszkodzeniem i pomaga się zregenerować. Produktowi Hepatil zaufało wiele osób w naszym kraju, opinie na temat preparatu są pozytywne, co więcej prawie wszyscy stosujący Hepatil polecają produkt znajomym (sprawdź).
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!