Każdego dnia w okresie jesienno-zimowym powinniśmy sięgać po produkty bogate w magnez – mam na myśli zarówno artykuły spożywcze, jak i suplementy diety. Bardzo wiele osób cierpi na niedobór tego pierwiastka, co objawia się kurczami mięśni, nadpobudliwością nerwową, zaburzeniami pracy serca i problemami ze wzrokiem w postaci np. niedowidzenia. Do niepożądanych skutków ubocznych należy również chroniczny stan wyczerpania, zła adaptacja organizmu i spadek odporności. Magnez bowiem pełni zróżnicowane funkcje prawie we wszystkich przemianach zachodzących w organizmie. Sprawmy, aby zawsze było go pod „dostatkiem”, szczególnie gdy narażeni jesteśmy na stres lub pijemy dużo kawy i herbaty.

Dieta bogata w magnez
Z pożywienia dostarczane jest około 40% magnezu. Najwięcej tego pierwiastka życia występuje w kaszach, soi i warzywach strączkowych. Nieocenionymi wciąż źródłami magnezu są otręby i płatki owsiane. Sporo magnezu zawierają pestki dyni, orzechy laskowe i ryby, tj. dorsz, łosoś, pstrąg i makrela. Oczywiście ulubionym przez wielu produktem spożywczym jest gorzka czekolada i wszystkie inne artykuły bogate w kakao. Jeżeli chodzi o owoce, to najwięcej magnezu mają banany, morele, a także rodzynki. Nie można zapomnieć o wodzie mineralnej, która zawiera najważniejsze elektrolity potrzebne do codziennego funkcjonowania, tj. magnez i potas. Dzienna rekomendowana dawka magnezu dla osoby dorosłej to 250 mg. Wielokrotnie magnez przyjmowany w pożywieniu nie jest przyswajany przez nasz organizm w 100%. Z czasem pojawiają się pierwsze objawy, m.in. kurcze mięśni łydek i ogólne zmęczenie. Dlatego wskazana jest suplementacja cytrynianu magnezu, zwłaszcza gdy żyjemy w permanentnym stresie i przy dużym wysiłku fizycznym. Magnez zalecany jest również dla kobiet w ciąży i dzieci.
Lepszy cytrynian magnezu niż chelat magnezu
W aptece znajdziemy całą gamę preparatów magnezowych. Jednak nie wszystkie są tak samo skuteczne i przede wszystkim dobrze przyswajane przez organizm. Oczywiste jest to, że różnią się one składem tabletki. Najważniejsze jest, aby zawiera ona jony magnezowe. Największą przyswajalność (nawet 90%) ma cytrynian magnezu. Natomiast magnez w postaci chelatu przyswajalny jest lepiej niż węglan magnezu, ale gorzej od cytrynianu magnezu. Reasumując, decydując się na suplement diety należy przeczytać uważnie ulotkę i sprawdzić skład. Następnie zdecydować się na suplement z cytrynianem magnezu. Istotne jest to, aby wybierać preparat z dodatkiem witaminy B6, która zwiększa jego wchłanianie, np. Magne-B6, Magnesol 150). Więcej na temat tego, że cytrynian magnezu przyswaja się lepiej niż chelat (np.Chela-Mag B6) tego pierwiastka znajdziecie na interesującej stronie Pogromcy Mitów Medycznych: http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/2998/cytrynian-magnezu-przyswaja-si%C4%99-lepiej-ni%C5%BC-chelat-tego-pierwiastka/Tutaj przeczytacie wiele ciekawych wpisów na temat suplementów i dowiecie się jeszcze więcej jak świadomiej dbać o zdrowie.
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!