Problemy z wypróżnianiem potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Zaparcia są dość często bagatelizowane. Dolegliwości jednak same nie przejdą, jeśli nie zmienimy diety na taką, która zawiera błonnik. Co jeść na zaparcia – o tym przeczytacie dzisiaj.

Domowe sposoby na zaparcia były stosowane od pokoleń przez nasze babcie i prababcie. Można z nich skorzystać, gdy problemy z wypróżnianiem nie są przewlekłe. Aby uporać się z nawykowymi zaparciami zwykle należy przestrzegać diety, tj. jeść następujące produkty.
Suszone śliwki
W 100 gramach tych owoców jest aż 10 gram błonnika, dzięki temu suszone śliwki świetnie regulują przemianę materii. Aby zwalczyć zaparcia trzeba rano na czczo zjeść kilka suszonych śliwek, które wcześniej namoczy się w przegotowanej wodzie. Polecam również przygotować kompot z namoczonych śliwek suszonych.
Kiszona kapusta
Nasze babcie na problemy z jelitami stosowały kiszoną kapustę, która zawiera sporo błonnika oraz żywe kultury bakterie. Poprawiają one trawienie oraz dostarczają do organizmu witaminy z grupy B. Sok z kiszonej kapusty jest najlepszym napojem oczyszczającym organizm z toksyn. Polecam wypić szklankę tego napoju przynajmniej kilka razy w tygodniu.
Jabłka
Przy lekkich zaparciach pomocne mogą okazać się jabłka oraz soki z tych owoców. Zawierają dużo błonnika, który przyspiesza przesuwanie pokarmu w kierunku odbytnicy. Przynajmniej 3-4 jabłka zjedzone w ciągu dnia pomogą zwalczyć te uciążliwe dolegliwości.
Siemię lniane
To znany od stuleci znakomity środek przeczyszczający, ponieważ pobudza perystaltykę jelit. Polecam przygotować miksturę z siemienia lnianego: wsypać łyżkę do szklanki z ciepłą wodą i zostawić na 2 godziny. Przed pójściem spać trzeba wypić ten napój. Zaparcia dadzą nam spokój.
Otręby
Aby zwiększyć objętość resztek pokarmowych, należy dodawać otręby do zup, sosów, sałatek lub płatków śniadaniowych. W 100 gramach otrąb znajduje się 43 gram błonnika.
Kefir
Nasze babcie podawały na zaparcia fermentowane produkty mleczne, tj. kefiry, maślanki i jogurty. Nabiał ten zapewnia prawidłowe procesy w układzie pokarmowym.
Oczywiście lista produktów zalecanych w diecie na zaparcia jest o wiele dłuższa. Warto próbować te artykuły spożywczych, które zawierają błonnik pokarmowy. Polecam wszystkim, aby jeść każdego dnia warzywa i owoce, nabiał oraz pokarmy pełnoziarniste. Jeśli zastanawiasz się co jeść na zaparcia, radziłabym próbować powyższych naturalnych sposobów oraz zakup suplementów diety, takich jak Dulcobis (sprawdź).
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!