
W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje wirusowe i bakteryjne. W tym czasie gwałtownie wzrasta liczba chorych na przeziębienie i grypę, a wszystko za sprawą niskiej temperatury powietrza, sprzyjającej spadkowi odporności oraz rozwojowi chorobotwórczych wirusów. Zatem powinniśmy przygotować nasz organizm na chłód i wzmocnić naszą odporność poprzez przyjmowanie „naturalnych antybiotyków”, takich jak czosnek i cebula.
Aby poprawić stan układu immunologicznego, wcale nie trzeba udać się do apteki po leki wzmacniające organizm. Wystarczy skorzystać z naturalnych sposobów na odporność. Właściwe zdrowe odżywianie bogate w składniki odżywcze to skuteczna broń z wirusami. Regularne spożywanie czosnku w okresie jesienno-zimowym to skuteczny sposób na wzmocnienie odporności. Warzywo zawiera substancje o silnym działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Ten „naturalny zabójca” stanowi pierwszą linię obrony przed jesiennym przeziębieniem. Warto jeść jeden ząbek czosnku dziennie jako dodatek do kanapki lub potraw gotowanych i smażonych.
Cebula również wykazuje właściwości bakteriobójcze. Domowe eliksiry z cebuli pomagają ulżyć zatkanym drogom oddechowym oraz ukoić ból gardła. Recepturę na takie specyfiki, jak syrop z cebuli i napój cebulowy, znały już nasze babcie. Ułatwiają one odksztuszanie i nawilżają gardło.
Cześć, Nazywam się Weronika Buczkowska w 2013 roku skończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, na kierunku Lekarskim.
Interesuje się szeroko rozumianą ochroną zdrowia oraz kosmetologią, dlatego też postanowiłam założyć bloga, aby dzielić się zdobytą wiedzą. Sądzę, że prowadzenie bloga pomoże mi poszerzać swoją wiedzę z ulubionych dziedzin. Zapraszam internautów do przeglądania mojego bloga oraz do komentowania wpisów!