Czosnek i cebula na odporność

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje wirusowe i bakteryjne. W tym czasie gwałtownie wzrasta liczba chorych na przeziębienie i grypę, a wszystko za sprawą niskiej temperatury powietrza, sprzyjającej spadkowi odporności oraz rozwojowi chorobotwórczych wirusów. Zatem powinniśmy przygotować nasz organizm na chłód i wzmocnić naszą odporność poprzez przyjmowanie „naturalnych antybiotyków”, takich jak czosnek i cebula.

Aby poprawić stan układu immunologicznego, wcale nie trzeba udać się do apteki po leki wzmacniające organizm. Wystarczy skorzystać z naturalnych sposobów na odporność. Właściwe zdrowe odżywianie bogate w składniki odżywcze to skuteczna broń z wirusami. Regularne spożywanie czosnku w okresie jesienno-zimowym to skuteczny sposób na wzmocnienie odporności. Warzywo zawiera substancje o silnym działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Ten „naturalny zabójca” stanowi pierwszą linię obrony przed jesiennym przeziębieniem. Warto jeść jeden ząbek czosnku  dziennie jako dodatek do kanapki lub potraw gotowanych i smażonych.

Cebula również wykazuje właściwości bakteriobójcze. Domowe eliksiry z cebuli pomagają ulżyć zatkanym drogom oddechowym oraz ukoić ból gardła. Recepturę na takie specyfiki, jak syrop z cebuli i napój cebulowy, znały już nasze babcie. Ułatwiają one odksztuszanie i nawilżają gardło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.