Przetoka jelitowa – jak z tym żyć?

Przetoka jelitowa dla wielu ludzi, zwłaszcza młodych jest dramatem życiowym. Normalne funkcjonowanie z workiem stomijnym jest jednak możliwe, gdy przestrzega się  prawidłowo wszystkich zasad higieny, stosuje się sprawdzony sprzęt stomijny i przestrzega odpowiedniej diety. Podstawę każdej pielęgnacji chorego z przetoką jelitową stanowi codzienna wymiana sprzętu stomijnego. Skóra wokół jest ciągle narażona na kontakt z moczem i kałem. Nieprawidłowe czynności pielęgnacyjne, źle przymocowany worek lub przylepiec – to wszystko może być przyczyną zakażenia i bolesnych stanów zapalnych.

źródło:pixabay.pl

źródło:pixabay.pl

Wybór sprzętu stomijnego

Przetoka jelitowa (sprawdź) nie powinna ograniczać chorego. Ważny jest wybór odpowiedniego sprzętu stomijnego, który pozwoli czuć się bezpiecznie i komfortowo każdego dnia. Istotne jest to, aby był szczelny i wygodny. W sklepach medycznych znajdziemy sprzęt dwu- i jednoczęściowy. Ten pierwszy należy zmieniać dwa razy dziennie,  płytka przyklejona do skóry powinna utrzymywać się co najmniej 2 dni. Ten drugi wymienia się raz dziennie, jest przymocowany do skóry przylepcem. Wybór sprzętu zależy od rodzaju przetoki jelitowej. Powinien być skonsultowany z lekarzem i pielęgniarką, która opiekuje się chorym po operacji.

Sprawdzone środki do pielęgnacji

Aby zapobiec podrażnieniom skóry przez treści jelitowej,  należy zaopatrzyć się w sprawdzone środki do pielęgnacji, tj.: maści, kremy, pasty stomijne, pudry, środki do usuwania przylepca oraz kremy przecioparzeniowe. Wybór tych akcesoriów jest dziś naprawdę duży. Na początku warto poradzić się lekarza, które środki pielęgnacyjne będą konieczne, jak je stosować, by zapobiec odparzeniom i infekcjom na skórze. Doskonale sprawdzają się płytki ochronne przyspieszające regenerację skóry, np. ConvaTec. Płytki plastyczne są dokładnie dopasowane do skóry, dzięki temu minimalizują ryzyko kontaktu treści jelitowych lub moczu ze skórą wokół przetoki jelitowej. Ponadto jest wiele innych środków tego producenta, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie choremu.

Dieta gruboziarnista i lekkostrawna

Duże znaczenie w leczeniu przetoki jelitowej ma dieta bogata w chude mięso, płatki kukurydziane i zbożowe, czerstwe pieczywo oraz owoce i warzywa. Istotne jest także przyjmowanie płynów (minimum 2 litry wody na dobę). Z codziennego menu należy wyeliminować produkty, które mogą powodować wzdęcia, zaparcia i biegunkę. Niewskazane jest spożywanie słodkich, tłustych, smażonych i wzdymających pokarmów. Posiłki powinny być przyjmowane regularnie (min. 3 razy dziennie).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.